Huomio! Seuraava ohje on tärkeä kaikille seuramme meloville jäsenille. Jos melot seuran kalustolla, sinun on tärkeää lukea tämän ohjeen lisäksi myös ohjeet seurakaluston käyttöä koskien sekä erillinen ohje avaimista. Omalla kalustollaan melovia koskevat tämän ohjeen lisäksi ohjeet vajapaikoista sekä avaimista. Omatoimiretkille voi hakea innoitusta retkimelonnan esittelysivulta. Koskimelojien tulee koskikaluston käyttöä koskien huomioida myös erillinen koskikalusto-ohje.
Täytä vajakirjaa!
Vajakirjat löytyvät kummaltakin vajalta, Kenolassa vajan päädyssä olevasta postilaatikosta sekä koskarivajan sisältä, Savolanniemessä jokaisesta kontista. Vajakirjan täyttäminen on pakollista sekä seurakalustolla melojille että vajapaikan haltijoille.
Vajakirjan merkinnät ovat tärkeitä kahdesta syystä. Ensiksikin seuralla on oltava tiedossa, missä sen kajakit ovat. Jos kajakki on kateissa eikä vajakirjassa ole merkintää, on mahdotonta tietää, onko kajakki varastettu. Seurakajakkia käytettäessä vajakirjasta on myös käytävä ilmi, oletko maksanut kalustomaksun vai maksatko yksittäisestä käyttökerrasta. Melomalla seurakajakilla merkitsemättä sitä vajakirjaan jäsen luo itsestään epäilyttävää vaikutelmaa pummilla melomisesta. Toinen syy liittyy turvallisuuteen. Niin seurakalustolla kuin omalla kalustolla meloessa on tärkeää merkata näkyviin, mihin melonta suuntautuu ja milloin on arvioitu paluuaika. Tämän perusteella voidaan arvioida, onko syytä huolestua melojan viipyessä.
Merkitse vajakirjaan lähtöaikasi, reittisi tai määränpääsi, kajakkisi numero, nimesi ja puhelinnumerosi sekä tieto, miten maksat (kertamaksu, kalustomaksu koko kaudesta vai oma kajakki). Erityisen tärkeää on antaa arvio paluuajastas (kannattaa merkata vähän myöhemmäksi kuin todellisuudessa arvioita palaavasi) sekä palattuasi toteutunut paluuaika.
Vajakirjan täyttö on tärkeä yhteinen asia. Näytäthän siis esimerkkiä toisillekin ja merkkaat vajakirjaan kaikki siellä kysytyt tiedot.
Ajattele seuraavia turvallisuusasioita jo ennen melontaa ja huolehdi niistä tehdessäsi lähtöä vesille.
- Täytä vajakirjaan kysytyt tiedot
- Ole varovainen nostaessasi kajakkia vajasta
- Käytä aina melontaliivejä ja kajakilla meloessasi aukkopeitettä.
- Pidä mukanasi varavaatteet, tarvittaessa juotavaa ja syötävää sekä turvavarusteet, esimerkiksi melakelluke, pumppu tai äyskäri, ensiapuvälineet, hypotermiapeita…
- Mieti reittisi ja vältä vilkkaita veneväyliä.
- Jokainen meloo omalla vastuullaan. Arvioi taitosi suhteessa säähän ja reittiin. Ukkosella ei ole järkeä lähteä vesille, vaikka olisi kuinka taitava.
- Seurassa melominen on turvallisempaa. Jos melot yksin, ole sitäkin paremmin varustautunut ja varovainen.
- Harjoittele pelastautumistaitoja ennalta.
- Vieraissa paikoissa meloessasi pidä mukana kartta ja kompassi. Ole tarkkana, ettei tuuli vie karttaa.
- Tiedosta kylmän veden vaarat. Varhain keväällä ja myöhään syksyllä veden varaan joutuminen voi aiheuttaa kylmäshokin ja johtaa hukkumiseen. Myös hypotermia iskee helposti ja voi koitua kohtalokkaaksi. Kuivapuvun käyttö kylmillä vesillä on erittäin suositeltavaa.
- Huomio vallitseva sää ja ennuste. Ukkosen ollessa kohdalla tai lähellä puhkeamista älä mene vesille tai poistu vesiltä, koska salamat ovat meloessa erityisen vaarallisia. Huomioi tuulen nostama aallokko. Mukauta tuuliolojen vaatiessa reittisi kulkemaan suojaisissa paikoissa tai ole kokonaan menemättä vesille. Kenolan edustalle nousee aallokkoa luoteistuulella.
- Kesällä käytä hattua ja aurinkorasvaa, ellet melo hyvin varhain aamulla tai ilta-aikaan. Huomioi, että pilvinenkin päivä voi muuttua aurinkoiseksi. Palaminen on riskitekijä ihosyövälle.
Palatessasi melomasta huolehdi seurakalustosta niin kuin seurakaluston käyttöohjeissa on toisaalla tällä sivustolla on kerrottu. Kaikkein tärkeintä on, että kuittaat paluusi vajakirjaan, jotta sinua ja käyttämääsi kalustoa ei luulla kadonneiksi.
Vakuutukset
Huolehdithan omasta vakuutusturvastasi. Seuran vakuutukset eivät kata sitä mahdollisuutta, että sinulle sattuisi jotain melonnallasi.
HUOMIO!
Talviaikaan Kenolan vajan katolta putoava lumi aiheuttaa vaaran. Lumi voi pudota katolta äkillisesti ja jopa tappaa alle jäävän ihmisen. Älä siis mene vajan portaille tai vajan taaksen kun katolla on lunta, etenkään lauhan sään aikaan. Vajaan voi mennä sisään päätyovista. Jos sinun on pakko hakea kajakkisi pois talviaikaan, tiedosta riskit, älä tee kajakin hakua lauhalla säällä ja minimoi vaaravyöhykkeellä oleskelua.