Tämä ohjeistus on laadittu seuran virallisia retkiä ajatellen, mutta omatoimiretkeilijänkin kannattaa lukea tämä ohje. Tämän ohjeen ohella myös seuran melontaturvallisuusohje sekä ohje seurakaluston käytöstä on syytä lukea. Innoitusta omatoimiretkiin puolestaan pyrimme tarjoamaan retkimelontasivullamme.
YLEISOHJE
- Retket julkaistaan tällä sivustolla vuosittaisessa listauksessa. Todennäköinen retkilistan ilmestymisaika hyvin karkeasti keväällä. Retkisuunnitelmaa voidaan päivittää ja muuttaa pitkin retkikautta.
- Mahdolliset retkeä edeltävät infotilaisuudet ja suunnittelupalaverit pidetään retkenvetäjän kutsumana esimerkiksi Kenolassa. Vaihtoehtoisesti suunnittelu ja tiedottaminen voidaan hoitaa esimerkiksi vetäjän perustaman retkikohtaisen WhatsApp-ryhmän kautta. Retkenvetäjällä on vapaus määrittää tiedottamis- ja keskustelukanava parhaaksi katsomallaan tavalla.
- Retkelle ilmoittautuminen tapahtuu retken vastuuohjaajan määrittämällä ja seuran jäsenistölle tiedottamalla tavalla. Seuran hallitus ei pääsääntöisesti ota vastaan tai välitä ilmoittautumisia.
- Jos joudut perumaan osallistumisesi retkelle, ilmoita siitä mahdollisimman pian retkenvetäjälle.
- Jokainen retkeilijä vastaa itse retkimajoitteestaan ja ruokailusta sekä osallistuu kaluston kuljetukseen ja pakkaamiseen ellei asiasta muuta sovita. Kukin varautuu käyttämänsä kaluston kiinnittämiseen kahdella riittävän pitkällä venymättömällä kajakinkuljetusliinalla.
- Seuran virallisilla retkillä kauden mittaisen kalustomaksun maksaneet ovat oikeutettuja käyttämään seuran kalustoa retken ajan. Muilta peritään päiväkohtainen kalustovuokra seuran kaluston käyttöhinnoittelun mukaisesti. Retkelle voi osallistua myös omalla melontakalustolla.
- Osallistuja vastaa kaluston kunnosta retken ajan. Kaluston viat ja vahingot on ilmoitettava välittömästi retken vetäjälle, joka ilmoittaa edelleen kalustovastaavalle ja (hyvin vähäpätöiset viat poislukien) seuran puheenjohtajalle.
- Jokainen retkelle osallistuja vastaa itse kaluston kuljetuksesta. Yhteisistä kyytijärjestelyistä sovitaan retkikohtaisesti. Seuralla on käytettävissä kaluston kuljetukseen traileri. Seura ei peri maksua trailerin käytöstä seuraretkillä. Trailerin käytöstä ja kuljettajasta sovitaan retki-infossa. Jos trailerin vetäjää ei ryhmästä löydy, kalusto joudutaan kuljettamaan autojen katoilla taakkatelineillä, mikä voi rajoittaa osallistujamäärää.
- Retken matkakulut jaetaan retkelle osallistujien kesken.
LUONTOA SÄÄSTÄVÄÄ TURVALLISTA RETKEILYÄ
Retkillä noudatetaan luontoa säästävää ”puhtaan retkeilyn” periaatetta. Roskat kuljetetaan keräyspisteisiin, niitä ei jätetä luontoon. Luonnossa huomioidaan myös toiset liikkujat ja kunnioitetaan heidän yksityisyyttään. Melontaretkellä noudatetaan retkenvetäjän turvasuunnitelmaa ja ohjeita. Vesillä liikutaan aina melontaliivit päällä. Myös toisten melojien turvallisuuden huomioiminen on ehdottoman tärkeää.
TOIMINTA ONNETTOMUUSTILANTEESSA
Onnettomuustilanteessa toimitaan retken vastuuohjaajan tai hänen apuohjaajiensa johdolla. Mikäli pelastusviranomaisten apua tarvitaan, viranomaisten antamia ohjeita noudatetaan.
Periaatteena on, että keskitytään aina ensin henkilöiden pelastamiseen ja sen jälkeen kaluston pelastamiseen. Lämpimien vesien aikaan on järkevintä pysytellä kaatuneen kajakin luona, koska kajakki huomataan paremmin kuin vedenvarassa oleva meloja. Kajakkia voi myös käyttää kellukkeena pyrittäessä kohti lähintä rantaa. Soita tarvittaessa yleiseen hätänumeroon 112 tai meripelastuksen numeroon 0204 1000. Turhien etsintöjen välttämiseksi ilmoita myös pelastautumisesta.
Mikäli retkikunta on joutunut onnettomuuteen, joka on aiheuttanut viranomaisten toimesta etsinnän, tai jossa on tapahtunut vakava henkilövahinko, retken vastuuohjaajan on viipymättä otettava yhteys seuran puheenjohtajaan, koska tiedotusvälineet ottavat todennäköisesti yhteyden seuraan. Tiedotuksesta vastaa vain seuran puheenjohtaja ja tapahtumapaikalla vain retkenvetäjä, jotka kommunikoivat keskenään. Muut eivät anna lausuntoja tapahtuneesta.
Mikäli seuran retkellä seurakalustoa katoaa, tuhoutuu tai merkittävällä tavalla vahingoittuu, retken vastuuohjaajan tulee viipymättä informoida tästä seuran puheenjohtajalle ja kalustovastaavalle. Piittaamattomuudella seuralle kalustovahinkoja aiheuttanut retken osallistuja on velvoitettu korvaamaan aiheuttamansa vahingot.
RETKIEN VAATIMUSTASOT
1= helppo. Leppoisa etenemistahti ja suojaisat reitit. Päivämatkat ovat noin 20 km.
2= keskitaso. Rauhallinen retkivauhti, yleensä suojaisat reitit. Vaaditaan retkikokemusta. Päivämatkat ovat 25-35 km.
3= vaativa. Selkävesien ylityksiä kokeneemmille melojille. Päivämatkat voivat olla jopa 40-45 km.
4= erittäin vaativa. Suuret selkävedet, pitkät välimatkat ilman rantautumismahdollisuutta. Päivämatkat pitkiä, jotka voivat olla yli 50 km.
MELONTAOHJAAJA, VETÄISITKÖ SEURAN YHTEISRETKEN?
Seura kannustaa ohjaajia toteuttamaan retkiä jäsenistölle ja arvostaa ohjaajien vaivannäköä tässä. Ohjaaja vastaa tietenkin retken suunnittelusta mukaan lukien reitti, yöpymispaikat ja turvasuunnitelma. Retken ajankohta on syytä sopia seuran retkivastaavan tai ohjaajatoiminnan koordinaattorin kanssa niin, ettei kaksi merkittävää määrää seuran retkikajakkeja vaativaa seuramelontaa mene toistensa päälle ja niin että seuran traileri on käytettävissä. Retken on syytä olla periaatteessa avoin kaikille niille seuran melojille, joiden taidot riittävät turvalliseen osallistumiseen, joskin vastuuvetäjällä on tietenkin oikeus rajoittaa suurinta mahdollista osallistujamäärää.
Seuran tiedotustoimintaa varten ohjaajan on toivottavaa toimittaa tiedotettaviksi retken seuraavat tiedot mahdollisimman täydellisinä.
1. Kohde ja ajankohta
2. Retken vaatimustaso (katso mallia yllä olevasta jaottelusta). Myös melottavien matkojen pituus on hyödyllistä tietoa.
3. Lyhyt, vähintään yhden lauseen kuvaus, millainen retki on kyseessä. Mitä pidempi ja valaisevampi teksti, sen parempi.
4. Mahdollisen kiinnostuneille avoimen retkipalaverin ajankohta tai paikka TAI ohjaajan oma yhteystieto, jota kautta tiedustelut ja ilmoittautumiset hoidetaan. Mikäli ohjaaja on haluton siihen, että oma puhelinnumero tai sähköpostiosoite näkyy seuran sivuilla, seura voi tarjota tätä varten erillisen Kallan Melojien sähköpostiosoitteen.
5. Mahdollinen muu erityinen tieto, joka osallistumista pohtivien olisi hyvä tietää jo varhaisessa vaiheessa. Esimerkiksi liitetiedostojen liittäminen seuran nettisivujen retkilistaukseen on mahdollista.