Tällä sivulle käydään läpi, millaisia freestylemelontaharjoitteita sileällä vedellä voi tehdä. Uima-allas on otollinen ympäristö harjoitteluun ja seuran uimahallivuoroilla kannattaakin käydä aina kun se on mahdollista. Huomaa, että myös järvellä on hyvä treenata sileän veden freestyleä, eikä edes pieni tuulen nostama aallokko haittaa.
Tällä sivulla vinkattujen asioiden harjoittelu avaa tien kohti freestyletemppujen tekemistä. Samalla harjoitteet muutenkin kehittävät taitotasoasi melojana, vaikkei temppujen hallitseminen olisikaan sinulle tärkeä päämäärä. Esimerkiksi laskumelonnan kannalta freestyleharjoitteiden kehittämä tasapaino ja kallistusten hallinta on merkittävällä tavalla hyödyksi.
Ennen näiden harjoitteiden tekemistä on syytä hallita eskimokäännös. Eskimokäännöstä opetetaan alkeista lähtien seuran uimahallivuoroilla, joista kerrotaan tarkemmin tällä sivulla. Eskimokäännöksen hallinta takaa, ettei uusien freestyletaitojen harjoittelu mene uimiseksi, sillä kaatumisia tapahtuu näissä tempuissa paljon.
Aluksi laitettakoon maistiaisiksi video siitä, millaisia ja minkä nimisiä temppuja altaassa voi kajakin kanssa tehdä. Jos suurin osa tai kaikki tempuista näyttävät olevan aivan toiselta planeetalta, älä lannistu. Kaikki monimutkaisemmat temput on mahdollista pilkkoa pieniin osiin, jotka voi harjoitella erikseen. Pitkäjänteisellä ja fiksulla harjoittelulla on mahdollista kehittyä yllättävällä tavalla. Yön tai useamman yli nukkuminen on olennaista uuden opitun sisäistämisessä ja automaattiseksi liikemalliksi saattamisessa. Viikon välein seuran allasvuoroilla harjoitellen kehittyy, kunhan tulee säännöllisesti paikalle. Jo opittujen kokonaistaitojen hallinta voi hajota ilman harjoittelua, mutta tällöin aiemmin hyvin opitut osataidot ovat edelleen olemassa. Osataidoista voidaan sitten taas palauttaa sujuvia kokonaistaitoja, niin kuin tämä Doug Ammonsin artikkeli kertoo.
Kun lähdet harjoittelemaan, kannattaa videoida omia suorituksiaan ja katsoa videoita jälkikäteen vaikka tietokoneelta kuva kuvalta. Kun vertaat omia harjoitussuorituksiasi videoihin joilla huiput tekevät samoja asioita, saat kuvan mitä yksityiskohtia pitää tehdä toisin. Tämä lisää todennäköisyyttä, että vältät paikallasi polkemisen ja edistyt harjoittelun kanssa.
Mainittakoon vielä, että näihin harjoituksiin freestylekajakki on ehdoton vaatimus. Kajakin muotoilulla on vaikutusta (nykyaikaiset lyhyet freestylekajakit ovat ainakin yleensä helpompia kuin vanhemman malliset pidemmät rodeo-/freestylekajakit. Kajakin mallin lisäksi myös kajakin pieni tilavuus suhteessa melojan kokoon auttaa. Mahdollisimman pieneen kajakkiin sisään puristautuminen ei kuitenkaan ole korvike hyvälle tekniikalle ja tekniikkaharjoittelun ohessa kehittyvälle keskivartalon räjähtävälle voimalle, jotka auttavat tempuissa.
Stephen Wrightin kajakinhallintaharjoitteet
Näitä videoita kannattaa katsoa yhä uudestaan. Samoin kannattaa toistuvasti palata videoilla esiteteltyihin harjoitteisiin, joissa on kyse perustavanlaatuisista taidollisista elementeistä. Älä kuitenkaan jää pelkästään näihin. Huomaa myös, että Wright saattaa videoillaan hypätä helposta harjoituksesta todella nopeasti vaativiin harjoituksiin. Tätä ei kannata säikähtää vaan imeä videoista mitä niistä saa irti, kokeilla ja palata myöhemmin samoihin videoihin.
Vertical Force on huikea video, jonka harjoitteet antavat hyvät lähtökohdat kajakin hallintaan.
Edge control and bracing -video syventää kajakin sivulle kallistamisen taitoa ja käy läpi ylätuentaa.
Horizontal Spinning on edellisiä Wrightin videoita helpommin lähestyttävä. Siinä tarkastellaan aluksi kajakakin pyörittämistä pinnalla ilman minkäänlaista kallistusta tai upotusta. Tähän yhdistettynä pieni keulan tai perän upotus (jota kutsutaan Pivot-käännökseksi, vaikkei Wright sanaa käytä) on puolestaan eräs keskeinen freestyle-temppujen avain.
Lean clean
Lean clean on harjoite, joka opettaa kallistuksen hallintaa ja tasapainoa. Siinä kajakki saadaan pyörimään pelkällä vartalon työllä ilman melan käyttöä. Lean cleania kannattaa harjoitella edes pieni tuokio jokaisen sileän veden harjoituksen yhteydessä. Steven Wightin video aiheesta täydentää hänen alkuperäistä kolmen videon sarjaansa. Myös Paddle Education -kanavalla on aiheesta kiinnostava esitys. Eric Jacksonin uudempi video puolestaan kuvaa, kuinka lean clean viedään pitkälle, että siitä tulee ilman melaa tehty kärrynpyörä. Videolla käydään tarkasti läpi kajakin kallistuksia. Viimeisenä vielä Matthew Brookin opetusvideo korostaa aivan erityisesti turhan eteen ja taakse nojaamisen välttämistä ja kajakin kallistuksiin keskittymistä.
Double pump
Double pump on liike, jolla kajakin keula upotetaan. Kajakkia kallistetaan kyljelleen ja keula nostetaan ylös eteenpäin melalla vetäen. Tällä keulan ylös nostolla saadaan lisää energiaa seuraavaan vaiheeseen, keulan upotukseen. Keula survaistaan upoksiin samaan aikaan melan rystypuolella vettä painaen ja sivulle kallistusta menettämättä.
Double pump mahdollistaa sileän veden kärrynpyörän harjoittelun. Toisaalta double pumpin jälkeen voi myös pysähtyä paikalleen keula upotettuna pystyseisontaan jota kutsutaan nimellä bow stall. Jos bow stall onnistuu, tästä on puolestaan mahdollista esimerkiksi yrittää jatkaa hyppäämällä voltti. Kärrynpyörä on kuitenkin helpompi kuin bow stall, ja sitä kannattanee harjoitella ensin. Sitä varten täytyy saada double pump onnistumaan. Tämä ei ole helppo edistysaskel, sillä kajakin noste vedessä vastustaa keulan upotusta. Miten pääsee tasolle jolla double pump onnistuu?
Tie double pumpin onnistumiseen
1. Pivot-käännös
Keulapuolen pivot-käännös (bow pivot) opettaa double pumpissa käytettävän oikeanlaisen melanliikkeen, jossa vettä painetaan melan rystypuolen ylhäältä alas suuntautuvalla liikkeellä. Samalla kajakkia kallistetaan kyljelleen ja keulaa upotetaan hivenen verran niin että kajakki kääntyy. Näin se tapahtuu. Huomaa, että sinun ei tarvitse olla yhtä hyvä kuin tyyppi edellä olevalla videolla, joka pystyy upottamaan keulan paikaltaan hyvin syvälle. Muistathan myös Stephen Wrightin Horizontal Spinning -videon, jonka loppupuolella pivot-käännös myös nähdään.
Huomaa, että pivot-käännöksellä tarkoitetaan useammin perän upotukseen liittyvää stern-pivot -käännöstä. Se on hauska liike sekin, mutta ei olennainen juuri double pumpin harjoittelussa. Älä siis mene sekaisin.
2. Kajakki kallistettuna eteen-taakse keinunta
Palataan Stephen Wrightin Vertical Force-videolla parin minuutin kohdalla esitettyyn kajakki sivulle kallistettuna edestakaisin keinuntaan. Aluksi ilman melan käyttöä. Tämä kehittää double pumpin onnistumisen kannalta välttämätöntä kajakin kallistuksen hallintaa. Huomaa, että Wright etenee samalla videolla seuraavaksi kolmosvaiheeseemme, jossa mela tulee mukaan.
3. Double pump -liikeradan harjoittelu melan kanssa paikallaan keinuen
Tällä kolmannella askeleella yhdistetään ykkösvaiheesta pivot-käännöksen melanliike kakkosvaiheen edestakaisin keinuvaan liikkeeseen kajakki kallistettuna. Näin se tapahtuu. Ja toinen esimerkki samasta harjoituksesta. Ja myös Paddle education-kanavan videolla Eric Jackson selittää liikettä tarkemmin.
HUOMIO: Jos haluat yrittää viedä keulan upotuksen loppuun asti (mikä on neloskohdassa tavoitteena), melan käyttö on tärkeä. Melalalla ei kannata tehdä niinkään takaperinvetoa (kuten näillä videoilla) vaan pikemminkin ylhäältä alas melan rystypuolella painava liike keulan upottamisen tukemiseksi. Huippumelojat, joilla keskivartalon voimatasot ovat korkeat, eivät tarvitse voimakasta melalla ylhäältä alas painamista ja tekevät melan liikkeen usein enemmän takaa eteen, mutta aloittelijoille tämä ei välttämättä ole suositeltava tekniikka.
4. Double pump vauhdin kanssa -> jatko kärrynpyörään
Viimeisessä vaiheessa otetaan mukaan vauhti ja tehdään double pump niin että keula uppoaa loppuun asti – näin. Vauhdissa tehdään eteenpäin melanveto, jolla keula nostetaan ylös, ja sitten keula survaistaan upoksiin. Kajakin eteenpäin suuntautuva nopeus auttaa keulan upotuksen yhteydessä perän pyöräyttämisessä ylös asti. Muista, että keulan upotuksen yheydessä melalla tulee painaa vettä ylhäältä alaspäin, jotta saat siitä tukea keulan upotukseen. Jos keulan ilmaan noston yhteydessä on vaikeuksia tasapainon kanssa, kokeile maltillista keulan ilmaan nostoa liioitellun sijaan. Sivulle kallistuksen on oltava riittävä eteenpäin melanvedon ja keulan noston yhteydessä: Keulaa upottaessa kallistusta ei enää kannata liioitella, sillä tämä voi johtaa keulan yli kaatumiseen keulaa upottaessa.
Double pumpista on luonnollista jatkaa pyörivää liikettä kärrynpyörään. Keulan upotessa pidä painosi kajakin keskivaiheille (keula-perä-akselin suhteen) ja kierrä vartaloasi voimakkaasti pidemmälle siihen suuntaan, mihin se oli jo keskikohdasta kääntynyt. Näin keula kierähtää korkealle ja perä upoksiin, mitä voi vielä auttaa pienellä eteenpäinvedolla. Kärrynpyöriä voi jatkaa upottamalla keulan uudestaan, mikä vaatii vartalon kiertämisen jatkamista ja samanlaista melalla ylhäältä alas painallusta kuin double pumpissa. Näin se tapahtuu.
Bow stall
Bow stall on keula upotettuna paikallaan kajakki pystyssä seisonta. Se on kärrynpyörälle vaihtoehtoinen ja hieman haastavampi jatko keulan upotukselle (double pumpille tai plowing enderille). Double pumpista bow stalliin pysäyttäminen vaatii nimittäin kajakin pyörivän liikkeen pysäyttämistä. Kun bow stall onnistuu, pystyy siitä sitten yrittämään esimerkiksi sileän veden volttia, piruettia (video-opas täällä ja täällä) tai muita edistyneitä liikkeitä.
Kuinka Bow stall siis tehdään? Tässä Paddle Education -kanavalta selostus aiheesta. Tässä puolestaan Eric Jacksonin perusteellisempi tarkastelu. Playboater evolution -kanavalla puolestaan on useita harjoituksia, joiden kautta bow stallin pitämistä voi yrittää harjoitella.
Plowing ender – keulan kyntäminen upoksiin
Plowing ender on siis double pumpin lisäksi se toinen keino, jolla keulan voi saada upoksiin tyypillisesti bow stallin saavuttamiseksi. Kajakin keulan tilavuus on suoritusta vaikeuttava tekijä, sillä ilma kajakin sisällä pyrkii nousemaan veden pinnalla. Siksi mahdollisimman pieni ja suippokärkinen, veden alle leikkaava keulan muoto auttaa. Myös mahdollisimman pieni määrä rockeria kajakin keulassa (eli keulan kärki ei kajakin muotoilussa nouse korkealle) on auttava asia. Halutessaan meloja voi helpottaa suoritusta täyttämällä kajakkia hieman vedellä. Toisaalta vesi kajakissa vaikeuttaa sitten esimerkiksi voltteja ja kärrynpyöriä.
Suoritustekniikka perustuu melojan oman peräaallon hyödyntämiseen., Ensin melotaan kovaa, sitten hiljennetään vauhtia niin että peräaalto saavuttaa melojan ja nostaa hieman perää helpottaen keulan melomista upoksiin taas vauhtia lisäten. Tähän jälkimmäiseen ripeään melontaan voi myös pieni suunnanmuutos auttaa peräaallon maksimaalisessa hyödyntämisessä. Ongelmana suorituksessa on se, että keulaa upottaessa vartalon kierron käyttö tehokkaisiin melanvetoihin uhkaa viedä tasapainon. Ilman vartalon kiertoa enemmän käsillä kovaa melominen taas on olkapään seudun lihaksille kuluttavaa.
Erick Jackson on tehnyt aiheesta lyhyen opetusvideon Paddle Education -kanavalle ja pitkän ja perusteellisen opetusvideon omalle nimikkokanavalleen.
Voltti uima-altaan reunalta lähtien
Volttia voi uima-altaassa harjoitella vaikkei osaa tehdä bow stallia. Altaan reunalta veteen liukuminen ylhäältä alas mahdollistaa keulan upottamisen ja kajakin ponnahtaessa ylös veden alta on mahdollista hypätä ylös etuviistoon. Keulan upotus on tärkeätä saada tehtyä symmetrisesti niin, ettei kajakki lähde kaatumaan jommalta kummalta sivulta vaan pomppaa suoraan ylös. Suorituksen lopussa on tärkeätä nojata kajakin takakannelle, mikä edesauttaa kajakin pyörähtämistä loppuun asti.
Malliksi käyköön tämä video winsurfer888 -kanavalla . Peter Holcomben kanavan video puolestaan näyttää yhden melojan etenemisen epäonnistuneista suorituksista onnistumiseen.
Stern pivot / stern squirt
Peränupotuskäännös eli stern pivot turn tai stern squirt on käännös, jossa kallistamalla kajakkia käännöksen ulkokurvin puolelle saadaan kajakin perä uppoamaan syvyyksiin ja käännytään keula pystyssä. Temppu onnistuu luontaisimmin kajakilla, jonka perä on lituskan muotoinen ja tilavuudeltaan pieni. Tavallinen moderni freestylekajakkikin toimii kohtalaisen hyvin, jos tekniikka on hallussa. Tekniikkaa on hyvä käyttää koskessa, missä virta voi napata kajakin perästä kiinni ja auttaa sen upottamisessa. Kuitenkin sileällä vedellä on myös hyvä harjoitella tekniikan haltuun ottamista. Koskessa kallistus tehdään ylävirran suuntaan eli koskimelonnan alkeiden vastaisesti. Kaatumisen välttämiseksi onkin pidettävä vartalo kajakin päällä ja tehtävä temppuun kuuluva melanveto.
Stephen Wrightin erinomainen video on loistava lähtökohta peränupotuksen lähestymiseen. Myös Tällä Southern Yak -kanavan videolla käydään perusteellisesti läpi tekniikka. Lisää informaatiota löytyy myös näiltä videoilta: How to Pivot turns sekä How to: Stern Squirts. Huomaa, että vaikka videoilla puhutaan siitä, ettei kallistusta saa olla liikaa, myös liian vähäinen kallistus voi olla este tempun onnistumiselle. Liian vähän kallistamalla perä ei vain uppoa. Liian paljon kallistamalla voi puolestaan kaatua. Melanveto on helpointa tehdä takaperinvetona kallistukseen nähden vastakkaiselta puolelta, vaikka muitakin tekniikoita videoilla nähtiin.
Stern stall
Stern stall on seisonta perä upoksissa, kajakin keula kohti ilmaa. Katso Matthew Brookin opetusvideo aiheesta.