Lajiesittely:
Mitä kuntomelonta on?
Kaikki melonta on kuntomelontaa, onhan kanootin/kajakin liikuttaminen lihastyötä edellyttävää toimintaa. Melomalla voit kehittää lihaskuntoa, kestävyyttä, taitoa (koordinaatio) sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa. Tehokkaimmin tämä tapahtuu kajakeilla, joissa meloja voi hyödyntää voiman tuotossa koko kehoaan. Vauhdikkaasti melottaessa pyritään tuottamaan mahdollisimman paljon voimaa jaloista, mistä johtuen kunto- ja kilpailumielessä melovien suosiossa ovat tukevalla kokojalkatuella varustetut kajakit. Meloina käytetään tehokasta eteenpäinmelontaa edesauttavia kuppimeloja. Leveää tukea vasten polkemalla jalkojen voima siirtyy lantion ja selän kierron kautta käsien välittämänä melaan, ja siitä edelleen veteen. Kokojalkatuki mahdollistaa melomisen polvet toisiaan lähellä, jolloin vältytään epäedullisilta polvikulmilta ja saadaan reiden suuret lihakset tehokkaammin käyttöön. Jalat toisiaan lähellä meloen saavutetaan myös toinenkin etu; kajakki on tukevin meloa silloin kun melojalla on siihen kontakti ainoastaan takapuolen (penkki), kantapäiden (pohja) ja jalkapohjien (jalkatuki) kautta.
Yleisesti kuntokajakkeina pidetään kevytrakenteisia kapeita kajakkeja, jotka painavat noin 8 kilosta ylöspäin. Näiden kajakkien istuin mahdollistaa takapuolen liikkumisen, jolloin melojan istuinkyhmyt pääsevät liukumaan edestakaisin ja melojan ylävartalo voi kiertyä tehokkaan melonnan mahdollistavaan rotaatioon. Kuntokajakeissa suositaan suurta istuinaukkoa, jossa kansi tai kannen muotoilu ei rajoita jalkojen liikettä.
Aloittelevakin meloja pääsee hyvin tämän melontamuodon harrastamisen alkuun seuran tarjoamilla kuntokajakeilla ja kuppimeloilla. Kuntokajakkeja kannattaa kokeilla rohkeasti laiturin lähellä, kuitenkin pohjaperäsintä varoen. Hyvä on myös tietää, että kajakin kiikkeryys on aina subjektiivista; toisen tukevaksi mieltämä kajakki voi olla toiselle kauhistus. Toinen voi viihtyä ensimmäisestä melontakerrasta lähtien seuran kuntokajakki Neuman Rasmuksessa, ja jollekin toiselle astetta tukevampi Citius 55 on sopivampi. Tekniikkaa harjoitellessa kajakin tulisi olla riittävän tukeva. Alituinen vaappuminen puolelta toiselle ei edistä tehokkaan ja eteenpäin vievän melontatekniikan oppimisessa, jos kaatumisen pelko estää painon laittamisen melan päälle ja vartalon kiertämisen.